Er zijn geen gegevens in deze groep.
Volledige agenda

TOEAC.tueel

Stay in touch with Toeac, register now for the Toeac newsletter.
Naam 
E-mailadres 
 

TOEAC

De fascinerende eenheid van twee accordeons

Met twee accordeons kun je bij TOEAC spreken van een rijk, orkestraal palet. Pieternel Bekkers en Renée Bekkers laten stemmen klinken als blazers, strijkers en zangers. Als meesters van hun instrumenten werpen ze met eigen arrangementen een nieuwe blik op bekende stukken. Ook de kenner van het repertoire wordt verrast door de transparantie en de monumentaliteit. Met plezier dagen ze componisten uit om samen belangwekkend nieuw werk te scheppen.

 

De pers schrijft over ‘jaloersmakende vingervlugheid, muzikaal inzicht en een flinke portie lef’. TOEAC neemt alle vrijheid voor een wonderlijke ervaring. Met de mooiste muziek uit de Barok, Romantiek, hedendaags en tango staan programma’s vol contrasten. Intiem of expressief, altijd avontuurlijk. 

 

Naast concerten initieert en produceert TOEAC muziektheatervoorstellingen. De muzikale vertelling wordt uitgebouwd door dans, film, circus of theater gretig op te pakken, en zijn de accordeons levende personages. Na TOEAC PicturesPetrushkaPas de Deux en Fairly Tales volgde een uitgebreide tournee van Bloedkoraal met acteur Jack Wouterse. In 2025 gaat Stiekem Hooglied in première, met acteurs Ariane Schluter en Ali Ben Horsting.

 

Pieternel en Renée zijn een aanstekelijke twee-eenheid die je moeiteloos hun wereld intrekken. Ook festivalgangers, kinderen op de basisschool en ontvangers van de ‘Hart onder de riem’-concerten omarmen al ruim 20 jaar de spontane en buitengewoon boeiende presentaties van TOEAC.

 

Een selectie uit het verleden

 

TOEAC geeft concerten in binnen- en buitenland waaronder Indonesië, China, Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, Polen en Turkije. Op festivals zijn ze vaak de ‘surprise act’: Kultur im Kreis, Rheingau FestivalMusikfestspiele Potsdam (Duitsland), Vancouver Music Festival, Usine-C Montreal (Canada), Aardklopfestival (Zuid-Afrika), Terem Festival (Rusland), Cheltenham Festival (Verenigd Koninkrijk), Airbag Festival, Festival van Vlaanderen (België), LongLake Festival (Italië) en in Nederland onder andere Grachtenfestival Amsterdam, Wonderfeel en Oranjewoud.

 

In eigen muziektheaterproducties werkt TOEAC samen met onder andere Ria Marks, Peer Wittenbols, Jack Wouterse, Karel de Rooij, Regina van Berkel, Kader Abdolah, Percossa, Marc Krone en Strijbos van Rijswijk. Composities voor het duo werden onder andere geschreven door Anthony Fiumara, Chiel Meijering, Gerard Beljon, Benjamin de Murashkin, Nikos Ioakeim en Christos Farmakis.

 

TOEAC bracht vier albums uit. Nordic Music brengt werken van Scandinavische componisten. TOEAC Pictures combineert Mussorgsky’s Schilderijententoonstelling met nieuw werk van Chiel Meijering. Op Moving Rhythms hoor je StrawinskyPetrushka en verschillende tango’s, en Ben by Bach bundelt muziek van J.S. Bach en Benjamin de Murashkin.

 

Pieternel Bekkers en Renée Berkers werkten individueel samen met Asko|Schönberg, het Concertgebouworkest, LUDWIGOrchestra, het Metropole Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nieuw Ensemble, Orkest de Volharding, LeineRoebana, De Link en November Music. Renée speelt vast in Duo Rozemond & Bekkers en in het Kofferbak Collectief. Pieternel werkt samen met sopraan Bernadeta Astari en pianist Kanako Inoue.

 

Renée Bekkers en Pieternel Berkers vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. Zij studeerden aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten en behaalden hun Master aan de Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen bij de professoren Geir Draugsvoll en James Crabb. In 2015 rondde TOEAC in Kopenhagen de solistenopleiding af. Pieternel Berkers en Renée Bekkers doceren aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

 

TOEAC won ondere andere prijzen op het Novam-accordeonconcours, het Prinses Christina Concours, Grand Prix International (Frankrijk), Premio Internazionale della Fisarmonica (Italië), en finaleprijzen op het Grachtenfestival Conservatorium Concours, bij Dutch Classical Talent en de Legatkonkurrence (Denemarken).

 

 

Citaten uit de pers

 

Pieternel Berkers en Renée Bekkers hebben smaak en fantasie en ook het lef om achter hun instrument vandaan te komen. Ze stopten er hun ziel en zaligheid in, lieten het zingen en dansen, haalden er technisch, muzikaal en artistiek alles uit wat het programma nodig had. Een aanstekelijke vorm van nieuw en eigentijds muziektheater

— Eindhovens Dagblad 

 

Minstens zo imposant is de uitvoering van Sofia Goebaidulinas huffende en puffende accordeoncompositie De Profundis. Tussen diepe bassen en op hondenfrequenties knerpende fluittonen laat ze haar instrument vollopen en leeglopen met lucht, als een hijgend Russisch molenpaard. Renée Bekkers gooit alle tuttige associaties met haar instrument overboord. Haar samenspel is zo krachtig dat de dansers van LeineRoebana bijkans van het podium worden geblazen. — Het Parool 

 

Over Bloedkoraal (2020, reprise 2023):

 

‘Bijzonder was het muziektheater Bloedkoraal van acteur Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC. De mooie, nogal plastische tekst was een hervertelling van Orpheus en Eurydice met actuele accenten: verkrachting, pedo-jagers. Wouterse bracht het ingetogen maar indringend. TOEAC ondersteunde hem voortreffelijk met muziek van Anthony Fiumara, variërend van fijnzinnig contrapunt en sferische minimal tot kreunende, hijgende en bulderende geluiden.’ — NRC

 

‘Heerlijk zinnelijk muziektheater. Accordeonduo TOEAC en acteur Jack Wouterse zuigen het publiek een uur lang mee de gulzige diepte in op stuwende, kreunende en pompende composities van Anthony Fiumara. Ook de eigenzinnige bewerking van de klassieke mythe over Orpheus en Eurydice door toneelschrijver Peer Wittenbols is er een om woord voor woord op te zuigen.’ 

— Theaterkrant (Keuze van de Criticus)

 

Een huiveringwekkend mooie voorstelling. Peer Wittenbols is één van s lands beste toneelschrijvers.

— Cultureel Persbureau